Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Yin en Yang

In het vorige artikel heb ik geschreven hoe oud de Chinese geneeskunde is en dat er energiebanen in ons lichaam zijn. Als de energiebanen (meridianen) uit balans zijn, voelen we ons niet lekker of kunnen zelfs pijn klachten ontstaan. In dit artikel ga ik het hebben over Yin en Yang.

Chinese geneeskunde heeft een heel andere kijk op ziekte en gezondheid dan we in het westen gewend zijn. Dit komt omdat het ontstaan is uit de filosofie van Yin en Yang. De mens wordt tussen de hemel (Yang) en de aarde (Yin) geplaatst.

Het Yin staat oa. voor koude, nacht, winter, binnen, vrouwelijk. De benen en de voorkant van ons lichaam zijn Yin. Yin is in het symbool zwart gekleurd. Het Yang staat oa. voor warmte, dag, zomer, buiten, mannelijk. De rug en het hoofd behoren tot het Yang gedeelte van het lichaam. Yang is in het symbool wit gekleurd.

Yin en Yang vormen een paar. Een paar van tegenstellingen. In het symbool nemen ze evenveel ruimte in, gescheiden door een golvende lijn. Dit geeft weer dat er nooit helemaal Yin of helemaal Yang is en dat het geen star geheel vormt. De zwarte en witte stip geeft aan dat Yin niet zonder Yang kan en Yang niet zonder Yin kan. Yin en Yang beïnvloeden elkaar. Alles is met elkaar verbonden. Yin en Yang vormen een eenheid.

Wat heeft dit alles met ziekte en gezondheid te maken. De chinezen ontdekten dat als Yin en Yang niet met elkaar in evenwicht zijn, er klachten kunnen ontstaan. De klachten kunnen Yin of Yang van aard zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is slaapproblemen. Waarom slapen we slecht? Er zijn veel soorten slaapproblemen. Slecht inslapen, s’nachts wakker worden etc.Ik beperk me tot één voorbeeld.Je wordt midden in de nacht wakker hebt het warm, vooral de voeten en benen. Je legt ze boven de dekens om af te koelen. Daarna val je weer in slaap. Hoe kunnen we dit verklaren in de Yin en Yang theorie.

Yin is de nacht en de rust. Yang is de dag en staat voor activiteiten. ’s Avonds moet de Yinenergie het van Yang over gaan nemen. De activiteiten worden minder en we komen tot rust. Als de Yinenergie te zwak is, zijn Yin en Yang niet meer in evenwicht, waardoor er klachten ontstaan; slecht slapen.

De Yangenergie is te sterk voor het verzwakte Yin waardoor we niet tot rust kunnen komen. Yang staat ook voor warmte, als Yin te zwak is, raakt dit vooral de benen en voeten (Yin gedeelte van het lichaam). Het probleem is in de nacht het grootst waardoor we de voeten willen koelen ofwel boven de dekens leggen. Hierdoor wordt Yin ondersteund. De yinenergie kan hierdoor sterk genoeg zijn om weer in slaap te komen.

Met deze wetenschap kun je als shiatsu therapeut in de behandeling de Yin energie sterker maken. Ik ga op zoek naar de plaats waar het Yin te zwak is (dit bij iedereen verschillend) en ga het Yin daar versterken. Als Yin sterk genoeg is, zijn Yin en Yang weer in balans waardoor de slaapproblemen verdwijnen.

In het volgende wijkblad ga ik meer vertellen over de energie van ons lichaam

Tot dan

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute