Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Voedsel, de brandstof van ons lichaam.

Doordat de eerste westerlingen die voet zetten op Chinese bodem mannen waren, zijn acupunctuur, shiatsu en de Chinese kruidenkunde naar Europa gebracht. De mannen waren geïnteresseerd in wetenschap en handel. Wetenschappers waren zeer onder de indruk hoe de Chinezen geneeskunde bedreven, met naalden en massage. Deze mannen hadden geen oog voor de Chinese voedingsprincipes. Dit komt omdat koken een vrouwen aangelegenheid was.

In het westen wordt de waarde (calorieën) van het voedsel bepaald door de hoeveelheid vetten, eiwitten, koolhydraten. Van elke bouwstof heb je per dag een bepaalde hoeveelheid nodig. Waar deze bouwstof inzit is verder niet van belang. Een bord spaghetti met tomatensaus heeft de zelfde hoeveelheid eiwitten en calorieën als een omelet met twee eieren. Het gaat hier dus om de materie.

Als we willen afvallen, gaan we calorieën tellen. Om een vol gevoel te hebben, eten we daarbij een forse hoeveelheid rauwkost. Er zijn mensen die op deze manier (vaak tijdelijk) overgewicht kwijtraken. Zodra er weer “normaal”gegeten wordt, komen de kilo’s er weer aan. We noemen dit het jojo effect.

De Chinese voedingsprincipes zijn niet gebaseerd op de materie van het voedsel. Voeding wordt ingedeeld naar de energetische waarde. Van belang is welke uitwerking voedingsmiddelen op het lichaam hebben. Wanneer je honger krijgt moet je iets eten, tussendoor is dat licht verteerbare voeding. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Ontbijt als de keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.

Dit is voor veel mensen ondenkbaar. We ontbijten haastig soms alleen een kop koffie die naar binnen wordt gegoten of een flesje yoghurt ontbijt in de auto. We lunchen als we tijd hebben. Aan het eind van de dag gaan eens goed voor zitten, om ons vol te stoppen. Vervolgens ploffen we neer en voelen ons moe.

Waarom is het ontbijt zo belangrijk?

De organen in ons lichaam krijgen op gezette tijden van de dag meer of minder energie. Elke dag tussen 7.00h en 9.00h krijgt de Maag de meeste energie. Dat wil zeggen, dat de Maag dan optimaal kan functioneren om voedsel om te zetten in energie. De opgenomen energie verbruiken we gedurende de dag.

Als de Maag s’ochtends een grote hoeveelheid voedsel aangeboden krijgt, heeft de Maag voldoende energie om het voedsel te verteren. We voelen ons dan ook niet moe na het ontbijt, maar juist fit en vitaal om de dag te beginnen.

De Maag heeft echter wel behoefte aan een warm ontbijt, omdat het verteringsvuur op een laag pitje heeft gestaan gedurende de nacht. Een gebakken of gekookt ei, warme pap, een Engels ontbijt met thee, daar houdt de Maag wel van. De Maag wordt geholpen door het warme voedsel om het verteringsvuur omhoog te zetten.

Een bak yoghurt met muesli verzwakt de Maag, omdat dit koud voedsel is. Vaak wordt daarbij nog een glas jus d’orange gedronken wat de Maag nog kouder maakt. Het verteringsvuur wordt niet hoger gezet, maar blijft op een laag pitje staan. De Maag raakt van streek en kan niet goed verteren.

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die zeggen: “een ontbijt dat krijg ik niet weg”. Dit komt doordat de Maag energie in onbalans is geraakt. De Maag energie is s’ochtens zo laag, dat de Maag geen voedsel wil om te verteren. Het verteringsvuur staat op een heel laag pitje en kan niet goed verteren. Het voedsel dat we eten wordt niet in zuivere energie omgezet.

Als de Maag het voedsel niet goed verteerd, krijgen we vervuilde energie in ons lichaam. Dit kan veel problemen veroorzaken. Het kan een oorzaak zijn van overgewicht en vermoeidheid. Door de Maag energie in balans te brengen met acupunctuur of shiatsu en de Chinese voedingsprincipes toe te passen, gaat de Maag weer zuivere energie maken.

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute