Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Qi in ons lichaam.

In het vorige artikel heb ik geschreven over Yin en Yang. Yin staat voor de winter, nacht, donker en het vrouwelijke. Yang staat voor zomer, beweging en het mannelijke. Er zijn Yinne ziektes en Yange ziektes. Maar er is ook Yinne energie en Yange energie. Over energie ga ik in dit artikel vertellen.

In de oosterse geneeskunde spreekt men niet over energie maar over Qi (spreek uit tsi). Qi is ongrijpbaar, snel, onzichtbaar en dus erg Yang van aard. Qi kun je echter wel voelen. Denk maar eens aan tintelende vingers of oren. Ook als je jezelf op het lichaam klopt en daarna rustig gaat liggen of zitten voel je de Qi stromen. Afhankelijk van de plaats waar de Qi zich bevindt heeft het een taak.

Qi is erg bewegelijk, van plaatsen in het lichaam waar te veel zit, haal je Qi weg en stuurt het naar een plaats waar te weinig Qi zit. Er wordt voordurend Qi aangemaakt in het lichaam, doordat we eten en ademhalen. Beide zijn dus erg belangrijk. Mensen met longaandoeningen of maag darm aandoeningen zijn daarom erg moe. Ook als je voeding niet optimaal is kun je je moe voelen, doordat er te weinig Qi is.

De Qi die aan de buitenkant van ons lichaam bevindt heet Wei Qi en heeft als taak om het lichaam te beschermen tegen aanvallers van buiten. Deze aanvallers, ziekmakende Qi heet Xie Qi.

De Wei Qi zijn de frontsoldaten van ons lichaam. Als de Wei Qi sterk genoeg is wordt je niet ziek, is de Wei Qi verzwakt of er is te weinig Wei Qi wordt je ziek. Het kan ook zijn dat de Xie Qi te sterk is voor de gezonde Wei Qi. Dit is het geval wanneer er b.v. een griep epidemie uitbreekt.

Het hooikoorts seizoen is weer in aantocht.

Bij een hooikoorts aanval schrijft een huisarts medicijnen voor. De medicijnen helpen prima. Ze bestrijden de symptomen waardoor je je beter voelt, maar volgend pollen seizoen heb je weer medicijnen en soms zelfs een hogere dosis nodig. De medicijnen maken de ziekte niet beter alleen de symptomen worden bestreden.

De Chinese geneeskunst kent ook symptoom bestrijding. Door de Xie Qi (ziekmakende Qi) naar de oppervlakte te halen, kun je met behulp van cuppen (hierover meer in een volgend artikel) de Xie Qi uit het lichaam halen. Met cuppen verdwijnen de klachten vrijwel direct. Echter blijft het lichaam verzwakt en komt, net als bij behandeling met medicijnen de hooikoorts volgend jaar weer terug.

Als er een tekort aan Wei Qi is of de Wei Qi is verzwakt kan de Xie Qi (hooikoorts pollen) naar binnen zonder dat de Xie Qi wordt tegengehouden. Bij mensen met hooikoorts gebeurd dit elk jaar opnieuw. De Wei Qi om de pollen tegen te houden is te zwak. Het lichaam herstelt pas in de zomer, na het pollen seizoen. De verzwakte Wei Qi is aan het eind van het pollen seizoen strek genoeg om de Xie Qi te overwinnen. Je bent beter (klachtenvrij).

Hooikoorts patiënten zullen in de winter moeten worden behandeld. Zodat als het hooikoorts seizoen aanvangt er voldoende en sterke Wei Qi klaarstaat. Waardoor de symptomen; snotteren en tranende pijnlijke ogen niet optreden.

Een Shiatsu therapeut zorgt ervoor dat er voldoende sterke Wei Qi in de winter wordt aangemaakt. Als het lichaam eenmaal sterk genoeg is om voldoende en sterke Wei Qi (frontsoldaten) aan te maken, is men voor alle ziektes minder vatbaar. Dit is dus blijvend en geen symptoom bestrijding.

In de volgende editie ga ik nogmaals schrijven over de Qi van ons lichaam. Tot dan.

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute