Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Het Metaal Element

Het Metaal element staat voor de levensfase die volgt op het Aarde element. De kinderen zijn volwassen en vliegen uit. Het is tijd geworden om de opgedane kennis en ervaringen te delen en uit te dragen naar de komende generaties. Door schade en schande zijn we wijs geworden. Veel levenservaringen gaan gepaard met verdriet en verlies. Als deze emoties worden erkent en gebruikt, is het de kracht die achter alle tegenspoed ligt. Verlies laat zien wat liefde is. Als verdriet aan de kant wordt geschoven verdwijnt het niet, het wordt eerder groter en gaat in ons lichaam vast zitten. Vastzittende energie (Qi) (verdriet is energie) geeft klachten op allerlei gebied. Gevoelens vragen om erkenning voordat ze verdwijnen.

Het metaal element staat voor de fase waarin Yang (activiteit, zomer) zich gaat terugtrekken naar Yin (rust, winter). Tijd om voorraden aan te leggen voor de winter en de najaar schoonmaak te doen. Afvoeren wat weg kan. De organen die gekoppeld zijn aan het Metaal element zijn dan ook de Long (yin orgaan) en de Dikke Darm (yang orgaan). De Long haalt de zuurstof (Qi) naar binnen en voert kooldioxide (afval) af. De Dikke darm haalt zuivere stoffen (vooral vloeibare) uit de ontlasting en gooit wat we niet kunnen gebruiken naar buiten.

Als het metaal element uit balans is, kan er sprake zijn van een verminderde weerstand voor ziekten van buiten. De Longen hebben als functie de Wei Qi (soldaten van ons lichaam) naar het lichaams-oppervlakte sturen, zodat ziekte kiemen geen kans maken om binnen te dringen. Als de Long niet genoeg Qi (energie) heeft kan het deze functie niet goed uitvoeren en is er te weinig Wei Qi aan het oppervlak. Waardoor ziektes van buiten naar binnen kunnen. Voorbeelden hiervan zijn verkoudheden en griep.

De kwaliteit van de Long Qi is af te lezen in de huid en de beharing van de huid. De huid kan gezien worden als het tweede stel longen omdat de huid een ademende en uitscheidende functie heeft. Als de Long te weinig Qi heeft is de huid slap, dof en niet glanzend. De Long energie bepaald ook onze stem. Een gezonde Long staat ook voor een stem die klinkt als een klok. Helder en met kracht. Een zachte stem of een stem die niet helder is geeft ook aan dat de Long energie verminderd is. Een overdreven harde stem geeft echter aan dat de Long teveel aan energie heeft.

De Dikke Darm scheidt het zuivere van het onzuivere door bruikbare vloeistoffen uit de ontlasting te halen. Hierdoor heeft het lichaam voldoende vloeistoffen om gewrichten en slijmvliezen te bevochtigen. De Dikke Darm zorgt er verder voor, alles wat niet bruikbaar is voor het lichaam, uit te scheiden als ontlasting. Het woord zegt het al, we ontlasten ons. Normaal is om elke ochtend te ontlasten. Bij constipatie kunnen we ons niet dagelijks ontlasten. De Dikke Darm houdt de afvalstoffen te lang vast, waardoor het een vaste harde massa wordt die moeilijk word uitgescheiden. Laxeermiddelen helpen vaak niet, doordat constipatie vaak te maken heeft met gevoelens die worden vastgehouden. De psychen zorgt ervoor dat de Dikke Darm niet kan loslaten, we houden letterlijk alles binnen. Doordat alles wordt vol gezet met afval is er geen ruimte meer om de Qi te laten stromen.

Shiatsu therapie is er uitermate geschikt om energie (Qi) te laten stromen. Shiatsu is een massage waarbij gebruik wordt gemaakt van strekken van de ledenmaten en de meridianen (energiebanen). Door deze strekkingen wordt er ruimte gemaakt waar de Qi weer kan gaan stromen. Om Qi te stimuleren om te stromen wordt er met de duim of handpalm op de meridiaan gedrukt.

Emotie is een vorm van Qi. Als Qi kan stromen kunnen vastzittende emoties ook stromen en verwerkt worden. Waardoor klachten als constipatie tot het verleden horen.