Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Het Aarde Element

In het vorige artikel heb ik geschreven over de theorie van de vijf elementen. In de komende artikelen ga ik elke keer een van de elementen toelichten. Ik begin met het aarde element. Het aarde element hoort bij het seizoen de nazomer. Normaal kennen we maar vier seizoenen. Het aarde element is hierdoor een speciaal element. Eigenlijk is er een seizoen bijgemaakt.

Elk element voedt het volgende element. Dus Hout voedt Vuur. Vuur voedt Aarde. Aarde voedt Metaal. Metaal voedt Water. Water voedt Hout. Dan is de voedende cyclus compleet. Als alle elementen in balans zijn is dit een cyclus die zichzelf in evenwicht houdt. Is er echter een element in onbalans, dan raakt hierdoor de hele cyclus (lichaam) in onbalans. Om de balans te handhaven is er een controlerende cyclus. Hout controleert Aarde, Aarde controleert Water, Water controleert Vuur, Vuur controleert Metaal en Metaal controleert Hout. Door middel van deze twee cycli is het mogelijk het lichaam in om balans te houden.

Wat hoort er bij het Aarde element? De Maag is het Yange deel van het Aarde element. De Milt is het Yinne deel van het Aarde element. De Maag ontvangt voedsel en drank. De Milt haalt energie (Qi) uit de maag. Als de Maag en de Milt in balans zijn, wordt er zuivere Qi gemaakt waarmee we het lichaam voeden. We voelen ons na een maaltijd fit en energiek.

Eigenschappen Aarde element

Seizoen : nazomer Yang orgaan : Maag
Klimaat : vocht Yin orgaan : Milt
Emotie : zorgen maken Tijdstip : ochtend
Smaak : zoet Zintuig : mond
Geur : aromatisch Weefsel : spieren
Kleur : geel Manifistatie : lippen

Elk element heeft specifieke kenmerken. Als er balans is in het Aarde element, zijn deze kenmerken niet hinderlijk aanwezig. Bij een onbalans in het Aarde element kunnen deze kenmerken hinderlijk (klachten) worden. Veel piekeren of zorgen maken en dit niet meer los kunnen laten (het zogenoemde malen). Overmatige behoefte aan zoete etenswaren (snoepen). Klachten in de mond zoals aften, droge mond. Problemen in ledenmaten (spieren) zoals zwaarte gevoel, vermoeidheid in armen of benen. Kapotte lippen of kloven geeft ook een onbalans in het Aarde element aan.

Klachten van het Aarde element zijn te verhelpen door Qi (energie) van het Aarde element in balans te brengen ofwel het Aarde element te voeden. Het Vuur element moet het Aarde element voeden. Als het Vuur element tijdens een shiatsu massage verstrekt wordt, wordt het Aarde element beter gevoed. Als er een onbalans ontstaat in de controlerende cyclus, wordt het Hout element versterkt. Door het Hout element te versterken, kan het Hout element het Aarde element beter controleren, zodat de balans wordt herstelt.

Of de voedende of controlerende cyclus wordt gebruikt om het element in balans te krijgen, hangt af van de neven klachten. Zijn de nevenklachten van het Vuur element afkomstig, gebruik je het Vuur element om Aarde in balans te krijgen. Zijn de nevenklachten van het Hout element afkomstig wordt het Hout element gebruikt om Aarde in balans te krijgen. Als het Aarde element voldoende Qi (energie) heeft, verdwijnen de klachten.

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute