Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Emoties

In het vorige artikel hebben we het over energie (Qi) gehad. Er zijn verschillende soorten Qi. Wei Qi is de verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers (Xie Qi). Als er voldoende en sterke Wei Qi in het lichaam is worden we niet ziek. Behalve ziekteverwekkers die van buiten af komen zijn er ook andere oorzaken waardoor we ziek kunnen worden. Emoties kunnen ook ziektes en of klachten veroorzaken. Hoe dit zit ga ik in dit artikel uitleggen.

Emoties heeft iedereen, maar wat zijn emoties het eigenlijk? Emoties zijn oerkrachten binnen de geest, in de vorm van energie. Emoties (Qi) komen en gaan. In ons alledaags leven maken we woede, vreugde, zorgen, verdriet of angst mee. Zolang de emotie past bij de situatie waarin we ons bevinden, wordt de stroming van Qi niet verstoord.

Emoties worden een ziekteoorzaak wanneer ze lang duren of heel intens zijn. De emotie krijgt de overhand waardoor het ons innerlijk gevoel of uitwendig gedrag over gaat nemen. Dan worden we in ons dagelijks leven gehinderd door deze emotie. De gelijkmatige stroming van Qi is dan verstoord.

Een paar voorbeelden van emoties die lang duren zijn:

Gefrustreerd zijn over het werk wat je doet
Werk doen waar je niet achter staat
Problemen met familie of schoonfamilie
Problemen uit het verleden die niet verwerkt zijn.

Woede doet Qi opstijgen. Dat wil zeggen dat de stroming van Qi naar boven is gericht, richting het hoofd. Mensen waarbij de woede overheerst oefenen een enorme zelfdiscipline uit om de zelfbeheersing en kalmte te bewaren. Hierdoor ontstaat een toestand van spanning in het lichaam en of de geest. Bij ontspanning barsten deze mensen makkelijk uit in woede of leven zich uit in onnadenkend en onstuimig gedrag. Deze mensen zijn vatbaar voor hoofdpijn (migraine), duizeligheid, stijve nek en schouders.

Vreugde doet Qi verspreiden, maar dan zo heftig dat het verloren gaat. Deze personen zoeken steeds naar stimulatie om bezig te blijven. Deze mensen kunnen moeilijk alleen zijn en komen in gezelschap tot leven, lachen om alles en praten veel. Doordat ze continu op zoek zijn naar voldoening raakt hun Qi reserves uitgeput. Deze mensen zijn vatbaar voor hartkloppingen, slapeloosheid en depressie.

Zorgen veroorzaken een vertraging van de Qi. Mensen hebben overmatig aandacht voor details en raken verstrikt in hun eigen gedachten. Hierdoor doen deze mensen geen nieuwe ervaringen op en denken vooral in kringetjes. Deze mensen blijven hangen in het verleden en zijn vatbaar voor overgewicht, vermoeidheid, slechte spijsvertering.

Verdriet doet de Qi stilstaan. Van verdriet trekken mensen zich terug in zichzelf en raken geïsoleerd. Bij verdriet hoort ook spijt over beslissingen in het verleden. Deze mensen houden hun gevoelens binnen, voelen zich kwetsbaar en bedreigd. Ze houden niet van uitspattingen op emotioneel gebied. Deze mensen zijn vatbaar voor astma, constipatie, vermoeidheid.

Angst zorgt ervoor dat de Qi daalt richting de voeten. (van schrik in de broek plassen) Men raakt verstijfd van angst. Deze mensen zijn vaak afstandelijk en verwachten rampspoed op elke straathoek. Ze zoeken geen gezelschap en sluiten zich af van de rest. Deze mensen zijn vatbaar voor urine incontinentie, depressieve gevoelens, doofheid.

Emoties zorgen voor een bepaalde stroomrichting van de Qi. Door middel van een shiatsu massage kan de stroming van Qi veranderen, waardoor oude gevoelens of gewoontes verdwijnen. Als de Qi stroomt, komen mensen in beweging. Vaak zorgt dit ervoor dat mensen hun oude patronen gaan doorbreken. Het leven wordt een stuk aangenamer omdat ze zichzelf weer durven te zijn.

Bloei en toen kwam de dag dat het risico om opgevouwen in de knop te blijven zitten, groter was dan het risico om te bloeien. Anaïs Nin

Tot de volgende keer,

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute