Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
De Vijf Elementen

Tot nu toe heb ik het gehad over de theorie van Yin en Yang. Alles kun je onderverdelen in Yin en Yang. De Yin Yang theorie kan gebruikt worden om ziektes te verklaren. Dit is echter een grove verdeling. Later in de geschiedenis is de Yin en Yang theorie uitgebreid met de vijf elementen. De vijf elementen samen met de Yin en Yang theorie geven een gedetailleerder beeld wat er aan de hand is.

In de tijd dat deze theorie is ontwikkeld heeft men nog steeds geen beeld wat er in het lichaam zit. Men heeft gekeken naar de natuur. De mens staat tussen hemel (Yang) en aarde (Yin) en maakt deel uit van de natuur. De vijf elementen corresponderen met de vijf seizoenen: winter, lente, zomer, nazomer en herfst en is dus een cyclus die wij als mens ook doorlopen.

Het leven begint in het Water. Het water element staat voor de winter. Op het moment dat Yin (de eicel) en Yang (de zaadcel) samensmelten begint het leven. We krijgen een hoeveelheid essentie (Jing) mee van onze ouders, waar we het een leven lang mee moeten doen. De ontwikkeling in de baarmoeder volgt. Op het moment dat we geboren worden gaan we over naar het hout element.

Het hout element staat voor ontwikkeling. Hout (bomen) komen tot bloei en ontwikkeling in de lente. Het hout (de bomen) ontwikkelt zich naar alle kanten. Dit doen we als kind. We willen alles uitproberen en liefst niet gehinderd worden. Anders worden we boos en geïrriteerd wat zich uit in roepen en schreeuwen. Alles groeit en bloeit uitbundig. Als we de uitbundige groeit hebben gehad, gaan we over naar het vuur element.

Het vuur element staat voor de jong volwassenen. De jong volwassenen zijn in de zomer van hun leven en genieten volop van het leven. Het leven is een groot feest. Vreugde en blijdschap uitten zich in lachen zijn de emoties die bij het Vuurelement hoort. Als we de juiste partner hebben gevonden gaan we ons settelen en komen we in het aarde element.

Het aarde element staat voor het zo genoemde huisje boompje beestje. Het jaargetijde is de nazomer. We settelen ons, kopen of huren een huis, denken aan kinderen en het werk neemt een belangrijke plaats in. We doen het rustiger aan in de vrije tijd, zitten lekker in de tuin, eten en drinken met vrienden of spelen met de kinderen. In deze periode komen ook de zorgen. We piekeren wat af. We slaken regelmatig een zucht of lopen te neuriën. De kinderen worden groter en groter. Ze hebben ons ‘niet’ meer nodig. In deze tijd hebben we veel geleerd en komen in het metaal element.

Het metaal element is de herfst van ons leven. We hebben al veel meegemaakt. We krijgen te maken met verdriet, waarvan huilen de uiting is. Dierbare vallen weg, we hebben spijt van bepaalde beslissingen. De wijsheid die we hebben opgedaan geven we graag door aan onze kinderen en kleinkinderen. Als het verval intreed, komen we in het water element terug.

Het water element waar alle leven begint en eindigt. We krijgen ouderdomskwaaltjes. (de botten worden broos, we kunnen het water niet meer vasthouden (incontinentie). Alles gaat niet meer zo soepel, omdat we veel van onze essentie, die we van onze ouders hebben gekregen, opgebruikt is. Dit is de winter van ons leven.

Op het moment dat alle essentie op is, hebben we geen wilskracht meer om Yin en Yang bij elkaar te houden en sterven we. De emotie die bij het water element hoort is angst, en uit zich in kreunen.

Hierboven heb ik de cyclus van het leven geschetst. Dit wil niet zeggen dat we deze cyclus ook daadwerkelijk zo doorlopen. Soms gaan we even terug naar het hout element terwijl we wat betreft levensfase in het aarde element zouden moeten zijn.

Dit is niet erg zolang de cyclus in balans blijft. Op het moment dat een bepaald element uit balans raakt, krijgen we te maken met klachten die bij het zwakste element horen.

Een chinees geschoold therapeut (shiatsu, acupuncturist) gaat samen met u na welk element er het zwakst is. Het zwakste element wordt gevoed, zodat de bijbehorende klachten verdwijnen en de cyclus weer in balans is.

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute