Acupunctuur Shiatsu Veldhoven
Chinese geneeskunde wat is dat?

Je hoort tegenwoordig steeds meer dat mensen hun heil zoeken in alternatieve geneeskunde. Het aanbod hierin is groot. Maar wat is het allemaal. Is het werkelijk kwakzalverij, zweverig. Werkt het wel? Er is veel onbekendheid hierover. Daarom wil ik u gaan informeren over de Chinese geneeskunde.

Wie ik ben: Ik ben Marlies van Rijssel en woon in het Galileihof. Tot nu toe ben ik werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs. 5 jaar geleden ben ik overspannen geraakt en in per toeval in aanraking gekomen met de Chinese geneeskunde; in mijn geval Shiatsu therapie. Vanaf dat moment ben ik hiervoor enthousiast en wil ik graag mijn kennis uitdragen.

De Chinese geneeskunde is circa 5000 jaar oud. Het heeft sindsdien een hele ontwikkeling ondergaan. De wetenschapper van toen heeft gekeken naar de natuur en heeft de mens daarin centraal gezet. Letterlijk tussen hemel en aarde. Yin en Yang. Maar daarover later meer.

5000 jaar geleden had men nog geen idee hoe het lichaam er van binnen uitzag. Maar als je ziek werd zag men wel de gevolgen hiervan. Koorts, roodheid, bleek, moe, braken, dunne ontlasting, pijn enzovoorts. Hoe kom je aan de symptomen, wat is de oorzaak hiervan? Hoe kun je zorgen dat je niet ziek wordt. Dat waren de vragen waarop men een antwoord zocht.

Hieruit is een systeem ontstaan waarin energiebanen (de 12 meridianen) en hun knooppunten (365 acupunctuur punten) een centrale rol spelen. In de meridianen stroomt energie (Qi). Als er overal evenveel Qi stroomt voelen we ons lichamelijk en geestelijk gezond.

Klachten ontstaan als dit energetisch systeem niet in balans is en klachten verdwijnen als het energetisch systeem in balans wordt gebracht. Het energetisch systeem raakt uit balans door verkeerde voeding, heftige emoties, spanningen, stress, overbelasting van ledematen etc.

De Chinese geneeskunde kijkt naar de mens als een geheel. De symptomen worden bekeken in relatie tot het hele lichaam. Ook wordt bekeken welke relatie de verschillende symptomen met elkaar hebben. Hieruit komt uiteindelijk naar voren welke meridianen niet in balans zijn en de klacht(en) veroorzaken. Door deze meridianen weer in balans te brengen verdwijnen de klachten.

De Chinese geneeskunde kent net als de westerse geneeskunde verschillende disciplines.

Acupunctuur; Hierbij worden dunne naalden in de knooppunten (acupunctuur punten) gebracht. Het energetisch systeem wordt hierdoor in balans gebracht.

Shiatsu; Shiatsu is een drukpunt massage. Door op de meridiaan te drukken, meridianen te strekken of te roteren verplaats je energie waardoor balans ontstaat.

Fytotherapie; Door de heilzame werking van planten en dierextracten wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken.

Voeding; Voeding is onze brandstof en dus heel belangrijk. Verkeerde voeding veroorzaakt vele klachten, door de voeding aan te passen verdwijnen klachten.

In de volgende editie ga ik u vertellen over Yin en Yang. Tot dan,

Marlies van Rijssel
Shiatsu therapeute